Lemondott a Velencei Biennále nemzeti biztosa

Balatoni MonikaA Velencei Biennále Nemzeti Biztosi Irodája tudósítása szerint Balatoni Monika a napokban lemondását kezdeményezte a nemzeti biztosi posztról. A döntés okai nem ismertek. Balatoni Monika korábban mint a kultúrdiplomáciáért felelős államtitkár tevékenykedett a Külügyminisztériumban, ahonnan a miniszterváltáskor távozott. A biennále nemzeti biztosi kinevezésekor képzőművészek és kurátorok egy csoportja tiltakozását fejezte ki Balatoni Monika személye ellen, aki nem rendelkezett tapasztalatokkal a kortárs képzőművészet területén, korábban ugyanis nem volt rá példa, hogy a nemzeti biztos szakmán kívülről érkezett volna erre a felelős posztra. A megelőző nemzeti biztosok a Műcsarnok aktuális vezetői voltak.

A bojkottfelhívás ellenére a biennálén érvényes pályázati feltételek mellett Cseke Szilárd képzőművész German Kinga kurátorral sikeres projektet állított ki. Ezt követően a konfliktusok máshol jelentkeztek. A biennále irodát a  szentendrei Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-től a Ludwig Múzeumba helyezték át, „abban a reményben, hogy a Ludwig szakembereivel és nemzetközi kapcsolatrendszerével szakmai és elméleti hátteret biztosít majd munkájához”. Azonban a Ludwig Múzeum, Fabényi Júliával, a LUMÚ igazgatójával szakmai vitáik elmélyültek. Az eddig a kortárs képzőművészeten alapuló nemzetközi biennálés részvételt Balatoni Mónika tervei szerint más művészeti ágakra is kiterjesztené, pl. a gyermek-, a színházi és a zenei biennálékon való megjelenésünket kezdte el szervezni. Az amúgy sem konfliktusmentes működés alatt az elmúlt héten a „fenceforeurope” csoport Gulyás Márton ex-krtétakör szervező az ország menekültpolitikája ellen tiltakozott, s helyszínül a velencei biennále magyar pavilonját választotta. Nem erősítették meg, hogy ez a lemondás okai között volt-e. Azonban az már valószínűleg nyomott a latban, hogy Fabényi Júlia a 2016-os Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar kiállításának pályázati kiírását Balatoni Monika bevonása nélkül jelentette meg.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
2017-10-18T08:39:13+00:00 szeptember 7, 2015|Szélesvászon|2 hozzászólás

2 hozzászólás

  1. Kurkó Kálmán 2015-09-24 at 10:11 - Reply

    A hozzászólás:Sajnos a Ludwig muzeum vezetése teljesen analfabéta,rosszul vezetik ezt a szuper intézményt.A kíállitások kudarra vannak itélve,rosszak.A látogatottság katasztrofális.Ki felügyeli ezt a borzalmas munkát? Ki engedi hogy így lezülleszék ezt az intézményt? Balatoni Monika sikeres kíállítást hozott létre Velencében annak ellenére hogy végig akadályozták munkáját. Biztos hogy a Ludwig muzeumból is egy sikeres intézményt hozna létre ,és megszünne ez a müvészetnek álcázott káosz és tespedés.

  2. István Zsolt 2015-09-27 at 18:57 - Reply

    A hozzászólás:Tévedés,itt nem a Ludwig Muzeumról van szó./bár amit Kurkó leirt igaz,sőt annál is rosszabb a helyzet/A müvészvilág un. liberális értelmiség része gyülőli a Fideszt,,megveti a magyarságot,egy un.kozmopolita világban szeretne élni,de sajnos ide született a provinciába.Balatoni Monika tehetséges, kreativ nő ,hatalmas tudással a müvészetek világából.,szereti és büszke a magyarságára.tiszteli a demokratikusan megvállasztott magyar kormányt.,erre felesküdött.Ez miatt nyirták ki. Az áldatlan jobb- baloldal küzdelmének háborus áldozata.Sajnos ilyesmikre megy rá, Magyarország, a hazánk.

Szólj hozzá!