ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Bemutatkoznak a Budapest Art Mentor idei végzősei. 2019. augusztus 29-én 18 órakor nyílik az ország egyetlen képzőművészek önmenedzselésére irányuló képzésének, a Budapest Art Mentor program második végzős évfolyamának kiállítása. Az Ybl Budai Kreatív Ház mint kortárs képzőművészeti tér, támogatva a hiánypótló képzést, immár második alkalommal válik otthonává a program záró eseményének, melyen a tizenkét művész zömmel kimondottan erre az alkalomra készített alkotásai láthatók. A Felfedezők 2.0 című tárlaton Ábel Tamás, Balázs Nikolett, Diósi Máté, Fülöp Gergő, Gombos Andrea, Horváth Ágnes, Klájó Adrián, Majoros Áron, Mézes Tünde, Mikola Tamás, Németh Marcell és Pál Katja művészetébe pillanthatnak be az érdeklődők. A kiállítás kurátora Tóth Pál Sándor.

A Bérczi Linda művészeti menedzser által életre hívott Budapest Art Mentor program egyéves képzés, amely idő alatt a mentoráltak elsajátítják a szükséges kommunikációs készségeket, pénzügyi és jogi alapokat, megismerik a magyar és a nemzetközi szcéna viszonyrendszerét. Útmutatást és javaslatokat kapnak arra nézve, hogy hogyan prezentálják magukat a célközönségüknek a mindennapi életben és az online világban, hogyan írjanak pályázatot, és hol találhatóak a nekik szóló pályázatok. Mindezt a tudást a szakmájukban vezető szerepet játszó oktatóktól sajátíthatják el. A program másik eleme a szűkebb értelemben vett mentorprogram, amely a mentoráltak és a mentorok közötti szoros munkán és kapcsolattartáson alapul. A felkért mentorok: Balogh Máté András művészeti PR-szakértő, Bérczi Linda, a Budapest Art Week igazgatója, Tóth Pál Sándor art consultant, Vékony Délia PhD, művészettörténész.

A program kiemelkedő része, hogy egy záró és csoportos kiállítást szervez a hallgatóknak. A 2019-ben végző és a kiállításon látható művészek érdeklődési körét mind műfaji, mind témabeli heterogenitás jellemzi: Ábel Tamás az üveg, Majoros Áron pedig a szobrászat médiumán át vizsgálja a transzparencia, a fény és a színek aspektusait, az általuk közölt gondolatiság lehetőségeit. Balázs Nikolett és Klájó Adrián közvetlen környezetük anyagainak felhasználásával sajátos világukat elevenítik meg, a peremlétről és az általa kapott vizuális örökségről mesélnek. Mézes Tünde is meglévő tárgyakkal dolgozik: a kisajátítás és reprodukálás jelensége foglalkoztatja, amely folyamat által a tárgyak múltja és egyben új kontextusa egyszerre jelenik meg a térben. Diósi Máté digitális és analóg fotográfiái aktuális, lokális és globális jelenségekre reflektálnak, míg Fülöp Gergő sokszor monumentális képein és installációin a jelen bizonyosságainak megingatására törekszik, párhuzamos valóságok feszülnek egymásnak  rajtuk. Gombos Andrea különböző technikákkal és anyagokkal kísérletezik, amelyekkel az individuum létét, annak szerepét értelmezi. Horváth Ágnes saját generációjának a social mediáról alkotott tapasztalatait, a magánéletre és nyilvánosságra gyakorolt hatásait sűríti különböző ellentétpárokba. Mikola Tamás munkásságában központi szerepet játszanak a maszkok mint felvett társadalmi szerepek megtestesítői – a hordozó figurák a társas interakció és az egótól való megszabadulás lehetőségeit kutatják. Németh Marcell két és háromdimenzió között egyensúlyozó fémlemezein ember alkotta tájak: autópályák, elektromos vezetékek, építészeti boltozatok bukkannak fel. Pál Katja festményein pedig magát a médiumot és annak a nézővel való kapcsolatát vizsgálja. A kiállítás megtekinthető 2019. augusztus 30. és szeptember 22. között (hétköznap 8.00 és 19.00 óra között, hétvégén 9.30 és 19.00 óra között) az Ybl Budai Kreatív Házban (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.).