Nyílt levél a Makovecz-szobor ügyében

20141117balog-zoltan-melocco-miklos-fekete

Tisztelt Miniszterelnök úr, tisztelt Főpolgármester úr, tisztelt Elnök úr!

A sajtóból értesültünk, hogy Melocco Miklós szobrászművész az Önök jóváhagyását is bírva egy Makovecz Imre emlékművön dolgozik, melynek helyszínéül a Clark Ádám téri 0 kilométerkő (Borsos Miklós alkotása) helyén kialakítandó teret képzeli el. A sajtóinformáció szerint az emlékmű egy 14 méter magas építészeti elemből (oszlop vagy torony) állna, mely magában foglalná Makovecz Imre 2 méteres portréját, az alkotást pedig öt jegenye fogná körbe.

Tisztelt Miniszterelnök úr, Főpolgármester úr, Elnök úr!

Nem vitatjuk, hogy hatása, a magyar építészetben elfoglalt helye és hazai valamint nemzetközi elismertsége révén a közelmúltban elhunyt művész megérdemli egy emlékmű állítását, ugyanakkor felhívnánk figyelmüket a terv problémás voltára. A tér mint a Budai Vár bejárata, mint a magyar polgárosodás megindulásának egyik legjelentősebb építészeti együttese, illetve mint a magyar útrendszer szimbolikus és valóságos origója, egységes kontextust alkot. Miután Makovecz Imre munkásságának semmilyen területe nem kötődik a Vár, Alagút, Lánchíd építészeti együtteséhez, indokolatlan volna a kiváló skót mérnök nevét viselő térre ilyen domináns emlékművet állítani számára. Megfelelőbbnek tartanánk, ha a barát-munkatárs Melocco Miklós tervét a városképhez igazítva, szerényebb méretben egy más helyszínen állítanák fel. A konkrét tervek ismeretében a szakma is örömmel tesz javaslatokat az emlékmű elhelyezésére. Kérjük felvetésünk megfontolását, társadalmi vitára bocsájtását.

Sinkó István képzőművész, művészeti író
Mészáros Zsófi gyógypedagógus, galériás
Szávuly Iván építőmérnök
Bendigné dr. Csánky Hayna nyugdíjas főiskolai oktató
Romvári János képzőművész
Vadász István díszlettervező, galériás
Horváth Csaba Péter könyvtáros
Fitz Péter művészettörténész
Kurucz Erzsébet ötvösművész, pedagógus
Erhardt Miklós képzőművész

Forgács Péter képzőművész

P. Szabó Ernő művészettörténész

Pataki Gábor művészettörténész, esztéta

Print Friendly, PDF & Email
2017-10-18T08:39:21+00:00 június 10, 2015|Szélesvászon|3 hozzászólás

3 hozzászólás

  1. László-Kiss Dezső 2015-06-10 at 13:35 - Reply

    A hozzászólás: Egyetértek! Támogatom!

  2. kelemen károly 2015-06-13 at 16:39 - Reply

    A hozzászólás: Nem kell sürgősköni az aláírással. Ez, így az aláírók száma miatt smafu. a tartalma miatt méginkább az. Nem engedtem meg, – miután tudomásom sem volt róla-, hogy a nevemet felhasználva önjelölt idióták levelet küldjenek bárkinek. Pláne nem, hogy ezt az egyik fontos művészeti médiában / ÚJ Művészet folyóirat. / tegyék. Természetesen, az eddíg a facebookon közölt állásfoglalásaimat fenntartom, de az soha, de soha nem jelentheti azt, hogy bárki az engedélyem nélkül, magánérdekből, politikai uszítás , vagy bármi céljából- magánvéleményemet BÁRHOL! közzétegye .Ezért Mészáros Zsófia honlapszerkesztőt / A Magyar Művészeti Akadémia botránya /, valamint Muladi Brigitta főszerkesztőt / Új Művészet folyóirat / bűncselekmény elkövetése miatt feljelentem. no pasaran.

  3. Rudolf Anica 2015-08-29 at 12:02 - Reply

    Elnézést kérek, kedves Károly, hozzászólását csak megkésve olvasom. Töröltem az aláírók közül. Az akciót amúgy Sinkó szervezte, nem Zsófia és Brigitta, az aláírók listáját pedig az internetről vettem le. Üdvözli: Rudolf Anica (nem fő-, csak olvasószerkesztő, az ÚM Online feleőse)

Szólj hozzá!