Először rendeztek aukciót Londonban kizárólag magyar kortárs művekből

Az október 3-án este lezajlott eseményen aukciós rekordok dőltek meg, sőt egyes művek esetén licitháború alakult ki. Az árverést a Dobossy Aukciósház szervezte.

A Londonban rendezett aukció különleges lehetőséget biztosított a hazai kortárs képzőművészet bemutatkozására a nemzetközi műtárgypiacon. A helyszín a Dean Street-i Blacks Club volt, egy 1764-től működő étterem és klub, amely több évszázados fennállása alatt a londoniak egyik kedvelt társasági, kulturális színterévé vált. A klub sejtelmes hangulata méltó környezetet biztosított a különleges alkalom számára.

Maurer Dóra: Quasi-kép, töredék, 1986, akril, pozdorja, 162×120 cm │ Fotó: Perness Róbert

Kováts Nóra és Kováts Dávid, a Dobossy Aukciósház vezetői az árverést szándékosan az egyik legjelentősebb modern művészeti vásárral, a Frieze-zel egyidejűleg rendezték meg. Talán ennek is volt köszönhető, hogy az eseményen a műtárgy-kereskedelem fontos résztvevői jelentek meg, beleértve a szakma hazai nagyságait is.

Ficzek Ferenc: Önlapozás I-II-III, 1976, zselatinos ezüst nagyítás, 24×18 cm │Fotó: Perness Norbert

A jó hangulatú árverést hat ország gyűjtői követték nyomon a helyszínen és telefonon. Az aukció vezetője, a kivételes tehetségű Jacqueline Tower-Perkins elvarázsolta a közönséget. A jelenleg New Yorkban élő, londoni születésű árverésvezető a nemzetközi piac egyik vezető aukciósházánál, a Bonhamsnél dolgozik, és az elmúlt hat évben világszerte vezetett nagyszabású árveréseket.

Fajó János: Négyzetek, 1979, olaj, vászon, 207×150 cm │ Fotó: Perness Norbert

A Dobossy Aukciósház az árverésre ötvenöt eladásra felajánlott alkotással, többek között festményekkel, kisplasztikákkal, fotográfiákkal és szitanyomatokkal érkezett. Az alkotók között találjuk a kortárs magyar képzőművészet jelentős neveit. Mauer Dóra, Bak Imre, Fájó János és Szűcs Attila mellett viszont olyan ifjú, feltörekvő tehetségek is bemutatkozhattak, mint Horváth Lóczi Judit vagy Nemes Márton.

 

Nemes Márton: Police Painting 04, 2018, akril, vényvisszaverő vinyl, perspex, vászon, fa, wood, 130×100 cm │ Fotó: Annka Kultys Gallery

Maurer Dóra Quasi-kép, töredék című festménye 20.640.417 forintért kelt el, ami új aukciós rekord. A Kis Varsó Helmet című alkotásának árverezésekor pedig valódi licitháború alakult ki. Ennek a műnek a leütési ára haladta meg leginkább az előzetesen megállapított becsértéket, és végül jutalékkal együtt összesen 2.523.000 forintért találta meg új tulajdonosát.

A szervezők nem egyszeri alkalomnak tekintik az árverést, hanem egy olyan sorozat nyitányaként, amely alkalmat teremt a kortárs magyar művészek rendszeres nemzetközi aukciós szereplésére. Az esemény egy hosszú és következetesen építkező munka első lépése volt, de az már most biztos, hogy jóval többen tudnak a kortárs magyar képzőművészetről Londonban, mint egy hónappal ezelőtt.

Print Friendly, PDF & Email
2019-10-09T08:37:54+00:00 október 9, 2019|Szélesvászon|Nincs hozzászólás

Szólj hozzá!