Hollow & Omsk Social Club: Sprawled Soilware

A Sprawled Soilware című interdiszciplináris művészeti projekt a kószálás jól ismert gyakorlatát szerepjátékkal és chatbot kísérőkkel kiegészítve nyújt egy kiterjesztett, immerzív élményt, amely a telefonodon keresztül válik megtapasztalhatóvá. A COVID-19 lezárások idején a budapesti Hollow és a berlini Omsk Social Club egy olyan élő kiállítást mutat be, amely szó szerint a néző képernyőjén nyílik meg, és három különböző történet szálon halad. A mű célja, hogy feltárja a liminalitáshoz való viszonyunkat, a körkörös idő, valamint az emberi, a technológia, az ásványi és a nem-létezők kozmikus halmazának megértésén keresztül.

Hollow

A Sprawled Soilware szürreális bio-technológiai tájakra vezeti a felhasználót, ősi hibridekhez és olyan kérdésekhez, mint hogy kinek van hatalma valóságot teremteni. A projekt több érzékre hat, részvételen alapul, és csak séta közben működik, a népszerű Telegram messenger alkalmazáson keresztül. A játékos három alternatív séta és három útitárs közül választhat. Thermadite Renji terjeszkedő anima mundi karaktere Chammack Lindsey hangján szólal meg; a gótikus cukiság, Obscura Sol sétáját Marquetant Tamás és Molnár András zenésítette meg; a multidinenzionális ősi ektoplazma, Levetia A. Eaf dallamait pedig a Circular Ruins szerezte. Mindegyik útvonal egy másik valóság struktúrát kínál fel.

Egy olyan időszakban, amikor a COVID-19 világjárvány miatt művészettel korlátozott számban és keretek között találkozunk, a Sprawled Soilware biztonságos módon teszi lehetővé, hogy újragondoljuk a galéria és a színház formátumát és határait. Miközben a közvetlen környezet művészeti térré vàlik, a technológia egy élmény létrejövetelében – és nem csupán annak láthatóvá tételében – játszik szerepet.

Az esemény

A Sprawled Soilware ezen a linken érhető el: https://soilware.net/, itt találod majd A belépés könyvét, egy rövid bevezetővel és a Telegram linkjével.

A mű április 2021. április 27-től (rózsaszín szuperhold) lesz nyilvánosan elérhető, két éven keresztül, angol, magyar, német és cseh nyelveken.

A projekt a budapesti Sín Művészeti és Kulturális Központ és a berlini Montag Modus interdiszciplináris eseménysorozat együttműködéseként, a Goethe Intézet Nemzetközi Koprodukciós Alapja támogatásával valósul meg. Partnerek: Katlan Csoport, Divadlo X10, Collegium Hungaricum Berlin, art quarter budapest.

Sprawled Soilware

2021. április 27-én itt húzódnak a legerősebb energiavonalak:

 

18.00 (Berlin) Görlitzer Park Kreuzberg

16.00 (London) Finsbury Park

11.00 (Mexikó) UNAM Botanical Garden

12.00 (New York City) Battery Park

01.00 (Hong Kong) Shek O Country Park

20.00 (Isztambul) Tekke Parki

18:00 (Praha) Divoká Šárka

18:00 (Budapest) Tündérszikla

Az alkotók

A berlini Omsk Social Club az élő szerepjáték hagyományos módszereit továbbgondolva hoz létre immerzív installációkat és valós idejű játékokat (Real Game Play). Olyan helyzeteket idéznek elő, amelyek képzeletbeli vagy még át nem élt valóságokat mutatnak be. Az Omsk néző hálózatával szorosan együttműködik, minden egyszeri, és próbák nélkül, spontán jön létre. Élő installációik virtuális egókat, sokak által megtapasztalt élményeket és politikai jelenségeket vizsgálnak. A munkák a kortárs kultúrából és a résztvevők egyedi, személyes élményeiből válnak anyagtalan hibriddé. Immerzív tereikben olyan témákkal foglalkoztak, mint az otherkin szubkultúra, a rave kultúra, a survivalist mozgalom, a catfishing, a pozitív trollkodás, az algoritmusos stratégiák, valamint a decentralizált kriptovaluták.

Európa szerte különböző intézményekben, galériákban, színházakban és off-site-okon mutatták be munkáikat, többek között a következő helyeken: Martin Gropius Bau, House of Electronic Kunst Basel, Migros Museum für Gegenwartskunst, Zürich, HKW, Berlin, Volksbühne, Berlin és Stems Gallery, Brussels. Szerepeltek a követező eseményeken is: CTM Festival (2021), 6th Athens Biennale (2018), Transmediale Festival (2019), The Influencers (2018) és Impakt Festival (2018).

Az Omsk Social Club a 2021-es Athéni Biennále kurátora Larry Ossei-Mensah-val együttműködésben.

http://www.punkisdada.com

A Hollow Szeri Viktor koreográfus, Páll Tamás játéktervező és Muskovics Gyula kurátor közös hallucinációit testesíti meg. A csoport 2018 óta valósít meg immerzív installációkat, tereket és valóságokon átívelő élményeket. Látható és immateriális erőiket zenével és játékmechanikával ötvözik, a koreográfiát és a kortárs tánc eszközeit pedig költészettel, kiterjesztett valósággal és szerepjátékos módszerekkel vegyítik. Munkáik világprototípusok, amelyekben a konszenzuális valóság uralkodó rendszerei megkérdőjelezhetővé és módosíthatóvá válnak. Eddig leginkább homály fedte témákkal foglalkoztak, mint például a dark roomok, a millenniarista szekták, az ökoszorongás, a természet mint feketedoboz vagy a séta mint pszichoaktív hatóanyag. Állandóan alakulnak, performanszaik pedig sosem ismétlődnek: ahhoz a térhez és pillanathoz igazodnak, annak alapján mozognak, transzformálódnak és mutálódnak, amelyben épp zajlanak.

A csoport tagjai Budapesten élnek és alkotnak, és különböző színházakban, kiállítóterekben és off-site-okon mutatták be immerzív projektjeiket. Ezek között van az art quarter budapest, a MU Színház, a Trafó Kortárs Művészetek Háza Budapesten, a MeetFactory és a Divadlo X10 Prágában, a Kortárs Művészetek Háza Brnóban. És részt vettek fesztiválokon, mint például az Y: Possible Futures Prágában, a dunaPart, az Under500 és a Placcc Fesztivál Budapesten, valamint a Montag Modus sorozat Berlinben.

https://hollow.systems/