Tomeishi / Megállító kő / Stop Stone
Husz Ágnes kiállítása

2021. szeptember 16. - 2021. október 13.
K.A.S. Galéria

Husz Ágnes japánban élő, magyar keramikus művész Tomeishi / Megállító kő / Stop Stone című nemzetközi projektje Tokió után most Budapestre, a K.A.S. Galéria kiállítóterébe érkezik egy installációs kiállítás keretében. A tomeishi kő a buddhizmusban jelként szolgál az út lezárására. Állj meg és gondolkodj! Évszázadok óta használják japán kertekben, templomokban és a teaszertartás világában. Többnyire egy közönséges, ököl méretű kőből készül, amely mindenütt megtalálható, de egyetlen változtatással – a fekete kötél keresztkötésével egyértelműen megkülönböztetik a többitől. A fekete kötél új értelmet ad az egyszerű kőnek. 

Egy zen kertben észreveszik még az apró köveket is, de kint, a mai forgalmas világunkban senkinek sem tűnne fel. Szükség van egy nagy méretű, „hangos” kőre, hogy az emberek rájöjjenek, ideje megállni és végiggondolni, merre tovább. A tomeishi figyelmeztet mindannyiunkat az ember és a természet egyensúlyára, a Földre, amelyet nap mint nap pusztítunk fékezhetetlen mohóságunkkal, a túlzott, véget nem érő vágyainkkal.  

A spirituális tartalommal bíró megállítókő Husz Ágnes 2020-ban indított projektje alkalmával került először urbánus környezetbe Tokióban egy AR alkalmazás segítségével. A japánok által jól ismert szimbólum értelmezése kitágult, az új digitális eszközök felhasználásával szokatlan környezetbe helyezve meghökkentő és gondolkodásra késztet. Egy kő, mely a gravitációnak ellentmondva a fejünk felett lebeg, körbejárja tereinket, figyel, mint egy drón, félelemkeltő, mint egy aszteroida, mely bármikor becsapódhat az életterünkbe. Ugyanakkor úgy is tekinthetünk rá, mint egy kincsesbugyorra, amibe a világmindenség emberiségének a reményeit gyűjtötte össze a művész, amelyre a jövőnket alapozhatjuk.