Bárka
Baksai József alkotásai

2021. szeptember 29. - 2021. október 22.
ÚjMűhely Galéria, Szentendre

Bárka címmel nyílt meg Baksai József festőművész kiállítása az ÚjMűhely Galériában szeptember 29-én. A Szentendrei Régi Művésztelepen alkotó Munkácsy Mihály-díjas művész irodalmi alapokon nyugvó rajzaival, akvarelljeivel és kisebb méretű olajképeivel találkozhatnak a látogatók egészen 2021. október 22-ig.

Baksai József: Bárka ╱ ÚjMűhely Galéria, Szentendre

A tárlaton olyan alkotások kerülnek bemutatásra, melyek a Baksai-életmű koherens egységébe rendezhetők: a művész számára meghatározó olvasmányélményekből inspirálódó képek között gyakorta lelhetők fel mitológiai hivatkozások, valamint Ó- és Újszövetségi utalások – amelyre a tárlat címe is utal. A Baksai József művészetére olyannyira jellemző kettősség jelen kiállításon is tetten érhető a profán és a szakrális együttes jelenlétében, valamint a képek technikáit tekintve is: a kiállításon egymás mellett szerepelnek finom, visszafogott rajzok és akvarellek a testes, taktilis, nyers olajképekkel.

Baksai József: Bárka ╱ ÚjMűhely Galéria, Szentendre

A tematikában és technikában is fellelhető dualitást erősíti Baksai asszociációs képalkotása is, amely gyakran a címadásban is szerepet kap. Kiolvasható egyfajta kettősség a művek értelmezési lehetőségeiben is, hiszen minden kép egyértelműnek tűnő, elsődleges jelentéséhez kapcsolódik egy másik, akár ellentétes üzenet is. A kettősség és az ellentmondások feloldása a művek közvetítő jellegében rejlik. Az anyag válik az üzenet hordozójává, legyen az vastagon felhordott olajfesték vagy vékony rétegekben felvitt akvarell. Az anyag és ez által a mű teremt kapcsolatot a művész és a néző, valamint a művész és a transzcendencia között. A kiállítás kurátora: Pataki Petra művészettörténész.

(Megtekinthető keddtől szombatig, 10 és 18 óra között)