Beyond the Cloud
Az első Deák Erika Támogatás nyertes kiállítása 

2021. október 27. - 2021. november 17.
1111 Galéria

A Deák Erika Támogatás első, tavalyi díjazottja Viski Noémi, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem designelmélet szakán végzett hallgató volt, aki kutatásában az információs technológia ökológiai eredetét vizsgálta. Az ehhez kapcsolódó, most megvalósuló, Beyond the Cloud című kiállítás az információs technológia anyagszerűségével és bolygónk kapcsolatával foglalkozik.

Benjamin H. Bratton a „stack” fogalmával jelöli azt a szuperrendszert, amely magában foglalja a föld nyersanyagait, a technológiai eszközöket, az adatközvetítési folyamatokat, a hálózatokat, a felhasználókat és interakcióikat. A planetáris léptékű rendszer nem ismer országhatárokat, képes felülírni a kormányzás jelenkori formáit, ugyanakkor nem létezhet a bolygónk nélkül. Az „éhes gép” a Föld nyersanyagaiból táplálkozik; nem csupán virtuálisan, hanem az óceánok mélyén futó kábelekkel fizikailag is kontinenseket köt össze, lítiumlelőhelyeket aknáz ki, adatbankjait barlangokba rejti. Az energiaigényes folyamatok során kinyert, több milliárd év alatt termelődött nyersanyagokból olyan eszközöket gyártunk, melyek a tervezett elavulás miatt néhány év használat után a szeméttelepre kerülnek. Ezek az eszközök a geológiai eredetükkel már nem mutatnak semmiféle látható kapcsolatot. Miközben erősödik annak illúziója, hogy adatkezelési folyamataink nem öltenek testet, a bolygónk egyre intenzívebben jelzi, hogy a digitális infrastruktúrának igenis van anyagisága, mely rejtve marad előlünk a technológiai eszközök használatakor. Milyen kapcsolódási pontok csatolhatnak vissza a tárgyak eredetéhez, és milyen módon lehet feltárni a gondosan elrejtett mechanizmusokat? Hogyan lehet egyáltalán kritikai vizsgálat alá vonni vagy megváltoztatni egy olyan a rendszert, ami láthatatlan? A kiállítók munkái az óceánok mélyére, Hollandia egyik adatközpontjába és a Londoni Fémtőzsdére vezetnek minket, hogy visszataláljunk technológiai eszközeink és webes interakcióink gyökereihez. A csoportos kiállításon bemutatott művek, kutatásvizualizációk és designprojektek a láthatatlan digitális folyamatok feltérképezésére tesznek kísérletet. 

Kiállítók: BATKE Bendegúz, Lucas DE RUITER, DUBLECZ Dániel, M. KÁLLAI Kata & KÁLLAI Zsuzsa, Anna Diljá SIGURÐARDÓTTIR 

Kurátor: Viski Noémi 

Projektmenedzser: Solti Emese 

Grafika: Keresztesi Andrea Diána 

A kiállítást megnyitja: Schneider Ákos esztéta, design szakíró 

A kiállítás kurátora a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Deák Erika Galéria együttműködésében létrejött Deák Erika Támogatás ösztöndíjasa, a tárlat a támogatásnak köszönhetően valósulhatott meg. 

A kiállítás szervezésében az 1111 Galéria és a MOME nyújtott további segítséget. 

A kiállítás október 28-tól megtekinthető az alábbi nyitvatartás szerint: 

szerda, péntek: 17:00–20:00 

szombat: 14:00–17:00 

A belépés díjtalan