Akció!

25 év

3 600Ft 3 000Ft

Kategória:

Előszó

Huszonöt évünk elszelelt – parafrazeálhatnánk most József Attilát – s bár más művészeti területeken akadnak ennél jóval hosszabb életű folyóiratok is, a lap bekötött példányai immár jó néhány folyómétert foglalnak el a könyvtárak polcain. Ilyen alkalmakkor bizonygatni szokás, hogy a múltba révedés helyett inkább optimista hittel tekintünk az eljövendő, minden bizonnyal sikeres évek felé, valójában szinte majdnem mindenki szeret ünnepelni, visszanézni kicsit. Talán nem lesz meglepő, hogy ez alól mi sem vagyunk kivételek. A jelen s remélhetőleg a jövő kérdéseivel foglalkozik Kölcsönhatások című ülésszakunk, melynek előadásait jövő évi számainkban szeretnénk közölni. Ez a kötet viszont részben a múltunkról szól: a lap eddigi tevékenységéről, hullámhegyeiről és hullámvölgyeiről, a szerkesztőség tagjairól, az itt publikáló művészettörténészekről és művészekről, de mindenekelőtt a magyar képzőművészet helyzetéről, gondjairól, teljesítményéről.

Természetesen nem gondoljuk, hogy az itt olvasható tanulmányokból, beszélgetésekből, újra publikált írásokból kirajzolódó kép az egyetlen hiteles olvasat. A többi folyóirat, műhely nyilván máshova helyez el bizonyos hangsúlyokat, más szereplőket és eseményeket ítél kiemelésre érdemesnek. Reméljük azért, hogy a mi verziónk is szolgál némi tanulsággal.

Nem volt – nem is lehetett – célunk a lap történetének kritikai feldolgozása. Ezért az első, vállaltan szubjektív hangvételű összefoglaló mellett a szerkesztőség tagjai afféle jutalomjátékként saját kedves szakterületükről választottak témát. Így olvashatunk tanulmányt Nagyházi Csabáról és a rendszerváltás utáni magyar műkereskedelem kibontakozásáról, a kortárs „kiállítási plasztika” jelentőségéről, valamint a nemzetközi művészeti trendek magyarországi kritikai recepciójáról.

A kötet második része rövid interjúkat, beszélgetéseket tartalmaz. Az Új Művészettel kapcsolatos tapasztalataikról, benyomásaikról kérdeztünk művészeket, művészettörténészeket, gyűjtőket, galériásokat. Itt közölt véleményüket szeretnénk majd figyelembe venni a szerkesztőség további munkájában, de a beszélgetések egyfajta „gyorsjelentésként” is olvashatók a terület aktuális problémáiról, kínzó gondjairól, például a fiatal művészek egzisztenciális és szakmai nehézségeiről, a magyar képzőművészet nemzetközi jelenlétének (vagy inkább jelen nem létének) okairól és következményeiről.

Nagyképűség lenne – már csak a terjedelmi korlátok okán is – antológiának nevezni a könyv harmadik részében található szövegválogatást. A 6000-nél is több megjelent cikkből most újraközölt 90–100 írás azonban talán fel tud villantani valamit a lap sok változáson átment, de az évek során alapvetően megőrzött célkitűzéseiből, profiljából és szelleméből, valamint a művészeti élet szereplőit foglalkoztató kérdésekről, a vitákról, a szemléleti pozíciók módosulásairól.

Pataki Gábor, P. Szabó Ernő, Rudolf Anica, Muladi Brigitta, Lóska Lajos, Berényi Zsuzsa, Körmendi Krisztina, Koronczi Endre, Eged Dalma

azaz az Új Művészet szerkesztősége